Zakelijke klant worden?

Ervaar onze kwaliteit met een Sample-Kit en ontvang extra korting op je gehele bestelling!

Zie producten

Wat is composiet?


Je bent op onze site en je ziet overal het woordje ‘composiet’ terugkomen, maar wat is dat nou eigenlijk? Het is eigenlijk heel simpel, composiet is een materiaal dat bestaat uit houtvezels en polymeer (kunststof). Doordat composiet eigenschappen van zowel hout als kunststof heeft is het materiaal zowel sterk als onderhoudsvrij.

De houtvezels dienen als versterkingsmateriaal, deze houtvezels zijn afkomstig uit restproducten van FSC-gecertificeerde houtbewerkingsbedrijven (zo heeft er geen specifieke houtkap plaatsgevonden voor de vervaardiging van composiet). Vervolgens wordt polymeer (kunststof) gesmolten en gemengd met de houtvezels zodat deze kunnen worden samengevoegd. Tijdens dit proces worden additieven zoals UV-stabilisatoren en antioxiderende middelen toegevoegd aan de composiet (co-extrusion beschermlaag). Tot slot wordt het materiaal gekoeld om de gewenste vorm te behouden. En voilà, zo ontstaat er composiet!Verschillende soorten composiet:


Wanneer je aan het zoeken bent naar nieuwe gevelbekleding zul je verschillende benamingen van composiet tegenkomen. Wij begrijpen dat dit de zoektocht naar dé ideale tuindecoratie of tuinafscheiding een stuk ingewikkelder kan maken en leggen daarom ook graag het verschil tussen het verschillende soorten composiet aan je uit!

Allereerst, de basis van ieder composiet is hetzelfde, een materiaal dat is samengesteld uit hout en kunststof. Het grote verschil zit ‘m echter in het productieproces. Composiet bestaat al ruim 25 jaar, de eerste generatie composiet was echter niet UV-resistant en beschikte niet over een co-extrusion beschermlaag. Dit composiet verkleurde snel en brokkelde snel af.

De tweede generatie composiet beschikte ook niet over een co-extrusion beschermlaag, maar was wel UV-resistant. Zo was het composiet uit de tweede generatie wel kleurvast, maar was deze niet waterdicht waardoor het composiet snel ging rotten. Composiet uit de eerste twee generaties hebben simpelweg een aanzienlijk lagere levensduur dan derde generatie composiet.

Om de derde generatie van composiet stukken beter te maken dan de eerste twee generaties, is de co-extrusion beschermlaag toegevoegd aan de composiet. Deze beschermlaag geeft de composiet een aanzienlijk langere levensduur (zo’n 25 jaar), maakt het composiet onderhoudsvrij, én zorgt ervoor dat het composiet niet gaat uitzetten en afbrokkelen. Let er dus goed op dat je ten alle tijden opzoek gaat naar composiet van de derde generatie (inclusief co-extrusion beschermlaag). Maak je maar geen zorgen, dat wordt geen lange zoektocht, al ons composiet is namelijk voorzien van een co-extrusion beschermlaag en beschikt tot de derde generatie composiet!Voordelen van composiet:


Naast dat de benodigde materialen die nodig zijn voor het vervaardigen van composiet recyclebaar zijn, heeft composiet ook nog boordevol andere voordelen. Zo biedt de combinatie van houtvezels en kunststof dat composiet het uiterlijk en de textuur van hout behoudt, terwijl het tegelijkertijd de duurzaamheid, waterbestendigheid en vormbaarheid van kunststof biedt.

Ook is composiet in tegenstelling tot echt hout bestand tegen slijtage, rot, schimmel en insectenplagen. Hierdoor gaat composiet een stuk langer mee dan echt hout en vereist het een hoop minder onderhoud, zo houd je weer tijd over voor échte leuke dingen!

Een ander groot voordeel is dat composiet bestand is tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Zo zal het door weer en wind altijd, in tegenstelling tot echt hout, haar kleur en uiterlijk behouden. Doordat composiet ruim 25 jaar goed blijft heb je ook ruim 25 jaar lang geen zorgen aan je hoofd op het gebied van schuren, schilderen of lakken. Zo heeft composiet in tegenstelling tot echt hout minimaal onderhoud nodig!Wat is co-extrusion?


De nieuwste generatie houtcomposiet producten is voorzien van een zogeheten ‘co-extrusion’ beschermlaag. Zonder deze beschermlaag trekt vuil en groenaanslag in de houtvezels, wat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen.

Co-extrusion is een dunne laag polyethyleen die de composiet beschermt tegen vlekken, vocht én tegen verkleuring. Zo hoeft er geen geld meer te worden uitgegeven aan beschermende olie, lak of verf, de kleur wordt namelijk gestabiliseerd door anti-UV additieven die een stabiele kleur garanderen! Bovendien zorgt deze beschermlaag ook voor gemak, zo is het composiet hierdoor gemakkelijk te onderhouden, je hoeft enkel met een vochtig doekje langs de composiet te gaan en klaar is Kees!

Al met al, een co-extrusion beschermlaag is een must voor iedere composiet. Zo zorgt deze beschermlaag ervoor dat het composiet vochtbestendig, vlekbestendig, kleurvast én onderhoudsarm is! Dit alles verhoogt de levensduur van de composiet waardoor jij nóg langer kunt genieten van je prachtige nieuwe gevelbekleding!Wat is het verschil tussen composiet en hout?


Op hoofdlijnen is het al wel bekend, composiet is een combinatie van houtvezel en kunststof, en hout is ja… hout. Maar wat is nou het échte verschil tussen het gefabriceerde materiaal en de grondstof?

Allereerst is composiet in tegenstelling tot hout een stuk duurzamer. Zo moet hout specifiek worden gekapt maar zijn de houtvezels die in composiet worden gebruikt afkomstig van restproducten van FSC-gecertificeerde houtbewerkingsbedrijven. Waar echt hout gevoelig is voor rot, insecten en schimmel, vereist composiet een stuk minder onderhoud doordat dit hiertegen bestand is en geen regelmatige opknapbeurt nodig heeft!

Zo gaat composiet een stuk langer meer dan hout. Zo rot composiet niet, is dit niet gevoelig voor algen, termieten en andere insecten, is dit kleurvast én bestand tegen versplintering en vocht. Daarnaast heeft composiet in tegenstelling tot echt hout een breed scala aan kleuren en texturen waardoor jij altijd dé perfecte combinatie kunt vinden voor je schutting, gevel, tuinhuis of overkapping!Vraag

Stel een vraag